SZÍNES PROGRAMOK A FILMHÉTEN

105 dokumentumfilm, 87 fikciós rövidfilm, 36 ismeretterjesztő film és 16 TV-játékfilm is látható a hétfőn kezdődött és vasárnapig tartó Magyar Filmhéten a Cinema City MOM Park mozi hat termében. Csütörtöktől minden nap 16-20 óra között a vetítések mellett a nagyközönség bekukkanthat a maszkmester, a szinkron, a virtuális 3D, valamint az animációs stúdiók világába, sőt, magukat is kipróbálhatják színészként, szinkronszínészként és animátorként.

természet

Mosonyi Szabolcs, természetfilm rendező-operatőr két munkája is fut majd a Filmhéten: október 15-én, szerdán 12:15-kor vetítik az Endemica Hungarica című, négy éven át forgatott ismeretterjesztő filmet, amely olyan különleges állatokat, és azok viselkedését mutatja be, amelyek bár Európa szívében élnek, a Föld legritkább fajai közé tartoznak. Szombaton 15 órakor lesz látható a rendező Vad Szigetköz című filmje, amely azt mutatja be, az elmúlt húsz évben hogyan gyorsult fel az idő Magyarország nyugati kapujában: szélerőművek, autópályák, nagyvárosok, ipari parkok épültek mindenütt. Az épített környezet szorítását látva adódik a kérdés: megőrizheti-e az élővilág egykori gazdagságát? Tóth Zsolt Marcell filmje, Az időgyűrű ura, Rengetegben című epizódjában – csütörtökön 15 órakor és vasárnap 10:15-kor – pedig a hivatásos zenész, szenvedélyes pecás, amatőr természetbúvár és fanatikus tablet használó Varga Livius kalauzolja a nézőt a Kárpát-medencében térben is időben.

Novák Tamás Skrabski Fruzsinával közösen készített Fekete aranyláz című dokumentumfilmjét – mely a kilencvenes évek több ezer milliárdos üzletéről, az olajszőkítésről szól – szerdán 10 órakor láthatja a közönség. Ugyanez az alkotó páros készítette a Vérbírók című oknyomozó dokumentumfilmet, az 1956-os forradalom után ítélkező vérbírókról és áldozataikról. A megrázó erejű alkotást szerdán 14:45-kor és október 16-án 11 órakor vetítik a Filmhéten. Varga Ágota dokumentumfilm rendező, A tartótiszt című munkája szintén történelmi témájú. A szombaton 18:15-kor futó film teljesen új szemszögből mutatja be a Kádár-korszak állambiztonsági munkájának egy szeletét, amelyben először szólal meg az egykori tartótiszt. Miközben betekintünk a szigorúan titkos iratokba, a főhős szembesítik megfigyeltettjeivel is. A felek közti beszélgetések érzékeny pontokat feszegetnek és rávilágítanak arra, a kérdés a mai napig sem rendeződött.

Kulka

A Barca és Messi nevét a világon mindenki ismeri. Azt viszont csak kevesen tudják idehaza, hogy az ötvenes évek „Messijét” Kubala Lászlónak hívták. Aztán 1956-ban csatlakozott Kubalához Kocsis és Czibor, az Aranycsapat két játékosa. A három magyar hőssé vált Barcelonában, és meghódította a spanyol és a katalán nép szívét. Őket mutatja be Kocsis Tibor A magyarok a Barcáért című filmje, mely október 17-én 19:30-kor lesz látható.

Köbli Norbert írta és Szász Attila rendezte A berni követ című TV-játékfilmet, amely az 1958-as berni magyar követség megtámadásának elképzelt történetét dolgozza el Kulka János főszereplésével. A fordulatos alkotás október 16-án 14 órakor, valamint szombaton 19:15-kor fut majd a Filmhéten. Madarász Isti rendezésben és Szabó Simon főszereplésével készült A legyőzhetetlenek című TV-játékfilmben – mely október 17-én 14:45-kor és szombaton 19.30-kor lesz megtekinthető – fiatalok egy csoportja rafting túrára indul, ám a kellemes hétvégi kaland lassan élet-halál harcba csap át.
A Filmhéten bemutatott filmek egyharmada a társ-szervező, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa által kezdeményezett Mecenatúra programban támogatott alkotás. Az alkotók 10 kategóriában pályázhatnak támogatásra. A program célja kulturális javaink megőrzése, azok filmre vitele és így új kulturális javak létrehozása. A támogatott alkotások között több már nemzetközi versenyen is díjat nyert.
A vetítések mellett csütörtöktől minden nap 16-20 óra között a nagyközönség bekukkanthat a maszkmester, a szinkron, a virtuális 3D, valamint az animációs stúdiók világába, sőt, magukat is kipróbálhatják színészként, szinkronszínészként s animátorként. A www.filmhet.hu internetes oldalon látható a teljes program.

Bővebb információ: sajto@filmhet.hu
Facebook: https://www.facebook.com/magyarfilmhet

Related Posts

Most sem okozott csalódást – Lezárult a 4. Magyar Filmhét

Immáron negyedik alkalommal került megrendezésre a Magyar Filmhét, a Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával. Idén az eseménynek…

A Magyar Filmhét programjairól

2017. 02. 27. – 2017. 03. 05. A héten került megrendezésre a Magyar Filmhét, a Magyar Filmakadémia Egyesület által, a Magyar Nemzeti Filmalap és az…

ÉNEKELJÜNK EGYÜTT A MINDENKI CÍMŰ FILM KÓRUSÁVAL!

A 3. Magyar Filmhét további színes programokkal várja a közönséget csütörtöktől szombatig is. A nevezett filmek mellett a Filmarchívum által restaurált, digitalizált filmek közül Szabó…

KIRÁNDULÁS A MOZIKBAN – az Évszakok nézői fontos hazai természeti értékeket támogatták

A Vándormadarak alkotóinak új filmjét április 14-étől láthatja a hazai közönség. Az Évszakok már a premierje előtt többszázezer forintot gyűjtött öt magyar természetvédelmi programnak, ráadásul…