Az ombudsman szerint jogsértő a tűcsere bezárása

Az alapvető jogok biztosa egyetért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezettel abban, hogy a józsefvárosi önkormányzat a Kék Pont tűcsere program ellehetetlenítésével olyan helyzetet teremtett, amelyben sérül a kerületben élők egészséghez és egészséges környezethez fűződő alkotmányos joga.

2012-09-27-153843-BJtLqvwb

A TASZ tavaly novemberben beadványban kérte az alapvető jogok biztosát annak megállapítására, hogy a józsefvárosi önkormányzat intézkedései a tűcsere program bezárására több alkotmányos jogot is sértenek. Az ombudsman átfogó jelentést készített a drogkoordinációról és a szenvedélybetegek ellátásáról, amelyben kiemelt ügyként foglalkozik a Kék Pont tűcsere program bezárásával.

Az ombudsman rámutat, hogy az egészséghez fűződő jog “kivételes, szélsőséges ellátatlanságot” jelentő helyzetekben sérül. Egy már meglévő tűcsere bezárása egy olyan kerületben, ahol nagy számban élnek marginalizált intravénás szerhasználók, szerinte éppen ilyen helyzetet jelent.

“Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a VIII. kerületi önkormányzat határozata nyomán megszűnt program a magyar állam kábítószerügyi stratégiai célkitűzéseihez (Nemzeti Drogellenes Stratégia) illeszkedő, bizonyított hatékonyságú szogáltatás,” állapítja meg az ombudsman. “Megszüntetése anélkül, hogy a szolgáltatás biztosítását, mint célt, az Önkormányzat megvizsgálta, vagy esetleges pótlásáról gondoskodott volna, sérti az egészséghez való jog fokozatos érvényesítésének elvét.”

Az ombudsman felkéri Kocsis Máté polgármestert, hogy tegyen intézkedéseket annak érdekében, hogy a kerületi drogfogyasztók ne maradjanak steril eszközök nélkül, a használt tűket pedig begyűjtsék az utcáról. Felkéri ezenkívül az Emberi Erőforrások Miniszterét, Balog Zoltánt, hogy segítsen tisztázni a tűcsere programok szerepét, illetve Tarlós István főpolgármestert, minél előbb intézkedjen egy Fővárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum megalakításáról a fővárosi drogprobléma hatékonyabb kezelése érdekében.

“Az ombudsman jelentése nagy elégtételt jelent azoknak a segítő szakembereknek, akik egyre rosszabb erkölcsi és anyagi megbecsültség mellett folytatnak kiemelten közhasznú munkát,” vélekedett Sárosi Péter, a TASZ Drogpolitikai Programvezetője. “Az ártalomcsökkentő programok működése nem csak a drogfogyasztók jogairól szól, hanem mindannyiunk jogáról az egészséges és támogató környezethez.”

Forrás: drogriporter

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Elstartolt a II. Tisza-tavi PET Kupa

Tizenegy csapat részvételével startolt el vasárnap a folyótisztító és hulladékgyűjtő II. Tisza-tavi PET Kupa Tiszafüredről. A csapatok a pillepalackokból maguk által készített hajóikkal Kisköréig eveznek…

Amerika messze van?

Elborzasztanak az Egyesült Államokban történtek. Nincs jelentősége annak, hogy mindez nem itt zajlik a Lehel téren. Zajlott, csak épp a Deákon a múlt héten. Nem…

Dalt írt az ápolóknak Harsányi Levente

Az ápolók dala című szerzeménnyel fejezte ki érzéseit a – közelmúltban műtéten átesett – népszerű műsorvezető az ápolóknak. Harsányi Levente dalával az Ápolók Nemzetközi Napján…

Hajnóczy Soma mosolyt varázsolt hajléktalan emberek arcára – Rendhagyó módon cselekedett jót a bűvész világbajnok

Több mint 50 000 hajléktalan ember él Magyarországon, akiknek az utca jelenti az otthont. Ezek az emberek napról napra élnek, és már a legapróbb feléjük…